عضویت در کانال تلگرامی سایت

تبلیغات

طرز تهیه قلیه ماهی شمالی

قلیه ماهی، یکی از غذا‌های اصیل ایرانی است که بیشتر در مناطقی از کشور که در کنار دریا واقع شده اند یعنی مناطق شمالی و جنوبی طبخ می‌شود. این غذا در شمال کشور با نام قلیه ماهی شمالی شناخته می‌شود. این غذای خوشمزه در واقعی نوعی خورش است که با برنج به عنوان وعده نهار یا شام سرو می‌شود و در تهیه آن از ماهی، سبزی، پیاز و سیر استفاده شده و با چاشنی‌های ترشی همچون تمر هندی و رب انار مزه دار می‌شود. قلیه ماهی در میان غذا‌های حاوی ماهی دارای ارزش غذایی خاصی است. زیرا نیازی به سرخ کردن ماهی استفاده شده در آن نیست، در واقع سبزی قلیه ماهی به قدری خوش عطر است که بدون سرخ کردن ماهی نیز غذایی بسیار خوشمزه و پرطرفدار است. از طرفی چربی موجود در ماهی و آبزیان دریایی دارای مقادیر قابل توجهی امگا ۳ بوده که برای سلامتی قلب و عروق بدن بسیار مفید است. پروتئین‌ها و ویتامین‌های ماهی در تنظیم فعالیت سیستم عصبی و سلامت پوست نقش بسزایی دارند.

طرز تهیه قلیه ماهی شمالی
غذا‌های زیادی با استفاده از ماهی درست می‌شود، از ماهی شکم پر گرفته تا کتلت ماهی، سوپ ماهی و صد‌ها نوع خوراک دیگر. قلیه ماهی نیز یکی از غذا‌هایی است که ماده اصلی مورد استفاده در آن ماهی است و در جنوب و شمال ایران به سبک‌های مختلفی طبخ می‌شود. تفاوت قلیه ماهی شمالی و جنوبی را باید در چند مورد جستجو کرد:

نوع ماهی: در قلیه ماهی جنوبی از ماهی‌های دریای جنوب شامل سنگسر، هامور، شیر، سُرخو، جَش، شوریده و سِکِن استفاده می‌شود که گوشت لخم دارند و بهترین گزینه‌ها برای این نوع خورش هستند. در حالی که در قلیه ماهی شمالی، ماهی سفید و کفال که جزو ماهی‌های دریای شمال هستند، به کار می‌رود.
سبزی: تفاوت دیگر این دو قلیه ماهی مربوط به سبزی مورد استفاده در آن است. در قلیه ماهی شمالی علاوه بر گشنیز و شنبلیله که سبزی اصلی قلیه ماهی است از سبزی محلی چوچاق نیز استفاده می‌شود که عطر متمایزی به آن می‌دهد.
مغز گردو: در دستور تهیه قلیه ماهی شمالی از مغز گردوی آسیاب شده استفاده می‌شود که در قلیه ماهی جنوبی جایگاهی ندارد.
چاشنی: چاشنی مورد استفاده در قلیه ماهی شمالی، رب انار ترش است در حالیکه در قلیه ماهی جنوبی اغلب از تمر هندی برای مزه دار کردن این غذا استفاده می‌شود.

طرز تهیه قلیه ماهی شمالی
مواد لازم
ماهی سفید یا کفال بدون پوست و استخوان ۷۰۰ گرم
گشنیز ۲۰۰ گرم
شنبلیله ۵۰ گرم
سبزی چوچاق تازه (خشک) ۳ قاشق غذاخوری (۱ قاشق غذاخوری)
مغز گردوی آسیاب شده ۵۰ گرم
پیاز متوسط ۲ عدد
سیر ۵ حبه
رب انار ترش ۳ قاشق غذاخوری
نارنج ۱ عدد
زردچوبه، نمک، فلفل و زنجبیل به میزان لازم

دستور تهیه:

ماهی را پاک کنید و بشویید، سپس به قطعات یک اندازه برش بزنید و روی آن کمی زنجبیل، نمک و فلفل بپاشید.
حدود ۲ ساعت صبر کنید تا نمک کاملا به خورد ماهی رفته و مزه دار شود.
سبزی را پس از پاک کردن شسته و اجازه دهید آب آن کاملا خشک شود سپس به صورت خیلی ریز خرد کنید.
پیاز را پوست بگیرید، خلالی ریز خرد کنید و با کمی روغن تفت دهید تا طلایی شود.
سیر له شده را به پیاز اضافه کنید و با هم کمی تفت دهید. سپس نمک، فلفل و زردچوبه به آن اضافه کرده و با هم مخلوط کنید.
گردوی آسیاب شده را به پیاز و سیر اضافه کنید.۳-۲ دقیقه با هم تفت دهید، سپس ۱/۲ لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید، درب قابلمه را ببندید و حرارت را کم کنید.
سبزیجات خرد شده را در یک تابه با کمی روغن تفت دهید تا آب آن کشیده شود، سپس سبزی را به قابلمه اضافه کنید.
حدود ۱ لیوان دیگر آب جوش به خورش اضافه کنید، حرارت را کم کنید، درب قابلمه را ببندید و فرصت دهید تا خورش بپزد.
پس از ۳۰ دقیقه رب انار را اضافه کنید، حرارت را متوسط کنید و درب قابلمه را نیمه باز بگذارید تا خورش بجوشد و رنگ آن تغییر کند.
در این فاصله تکه‌های ماهی را سرخ کنید و پس از اینکه خورش به روغن افتاد، ماهی را به آن اضافه کنید.
پس از ۴-۳ دقیقه کمی آب نارنج به خورش اضافه کرده و حرارت را خاموش کنید.
قلیه ماهی شمالی آماده است در ظرف سرو بکشید و با برنج نوش جان کنید.

نکات مهم در تهیه قلیه ماهی شمالی

رب انار مورد استفاده در قلیه ماهی شمالی باید ترش باشد، زیرا طعم اصلی این غذا ترش است.
در صورت ترش بودن رب انار می‌توانید مقدار آب نارنج را کم کرده یا کلا حذف کنید.
ماهی نباید بیشتر از ۴-۳ دقیقه در خورش بپزد، زیرا ماهی سرخ شده خیلی زود له می‌شود و شکل اصلی خود را از دست می‌دهد.
در صورت تمایل می‌توانید ماهی را در خورش نریزید، خورش را در بشقاب بکشید و تکه‌های ماهی را در آن قرار دهید.
ماهی مورد استفاده در تهیه قلیه ماهی شمالی باید بدون پوست و استخوان باشد.
سبزی قلیه ماهی نباید زیاد سرخ شود، زیرا حرارت زیاد باعث تلخ شدن آن می‌شود.
در سبزی قلیه ماهی باید مقدار گشنیز ۴ برابر شنبلیله باشد. زیاد بودن مقدار شنبلیله باعث تلخ شدن خورش می‌شود.
از ابتدا، آب کمی در خورش ریخته و در صورت لزوم، کمی آب جوش اضافه کنید که خورش آبکی نشود.
افزودن زنجبیل به ماهی بوی نامطبوع ماهی را کاهش داده و طبیعت گرم آن سردی ماهی را تعدیل می‌کند.

منبع: ستاره

گزارش تخلف

تمامی مطالب از سایت های مجاز فارسی و ایرانی تهیه و جمع آوری شده است، در صورت وجود هرگونه مشکل از طریق صفحه گزارش تخلف اطلاع دهید.

تبلیغات

جدیدترین اخبار

  • با این چای سکته قلبی و مغزی را فراری دهید

    دمنوش بادرنجبوبه (چای مورد علاقه حضرت علی (ع)) این گیاه از تیره نعناعیان است که بین ماه‌های تیر و مرداد گل می‌دهد، ساقه‌های آن راست و چهار گوش بوده...

  • طرز تهیه کوفته انار

    مواد لازم برای تهیه کوفته انار: برای ۳۰ الی ۴۰ عدد کوفته گوشت چرخ کرده بدون چربی ۱ کیلو پیاز متوسط ۱ عدد رنده شده و آب گرفته شده گردو ۱/۵...

  • خورشت آلو اسفناج؛ خوشمزه‌ترین غذای سنتی ایرانی

    برترین ها: یکی از مقوی ترین غذاهای ایرانی ، خورشت آلو اسفناج است . همانطور که میدانید اسفناج طعمی شبیه به آهن دارد و عده زیادی به همین دلیل ، از...

  • چیز کیک هندوانه دسر خوشمزه برای شب یلدا

    شب یلدا یکی از دور همی‌های سنتی ایرانیان است و چیز کیک یک دسر پر طرفدار. چیز کیک هندوانه یک ذسر شیک و خوشمزه و مناسب برای دسر شب یلداست....

  • طرز تهیه روغن حیوانی

    روغن حیوانی یکی از فراورده‌های حاصل از شیر گاو یا گوسفند است و از کره به دست آمده از دوغ درست می‌شود. برای تهیه روغن حیوانی زرد و خوش...

  • تهیه ترشی زمستانیِ انار و لبو

    ماهنامه سرآشپز - سارا خسرویان: از میوه های فصل زمستان استفاده کنید با آنها نوعی ترشی درست کنید که یک هفته ای هم آماده می شود. درر این مطلب طرز...

  • طرز تهیه سالاد پرتقال و انار

    وب‌سایت گنج: اگر این روزها سری به انواع رستوران های لوکس بزنید می بینید که گاها تنوع و قیمت سالاد از غذای اصلی بیشتر است. در تهیه سالاد تنوع زیادی...

  • آموزش و طرز تهیه دونات مغزدار ایتالیایی

    در این مطلب تاپ ناز طرز تهیه دونات مغزدار ایتالیایی خوشمزه را به شما آموزش می دهیم که می توانید در وعده عصرانه به همراه چای میل کنید و از طعمش...

  • طرز تهیه شیرینی مخصوص کریسمس و جشن سال نو میلادی (3)

    طرز تهیه شیرینی مخصوص کریسمس دو مدل از بهترین شیرینی هاي‌ مخصوص کریسمس را برای شما در این جا قرار دادیم. در کریسمس با شیرینی خانگی خود جشن سال...

  • طرز تهیه بیسکویت ساده وانیلی

    مواد لازم برای بیسکویت ساده وانیلی: آرد ۲ پیمانه نمک یک چهارم قاشق چایخوری کره نرم شده در دمای محیط ۲۰۰ گرم شکر نصف پیمانه وانیل یک...

  • رولت هندوانه برای شب یلدا

    درست کردن این رولت هندوانه برای شب یلدا شاید در نگاه اول کمی سخت به نظر برسد، ولی با دستور تهیه‌ای که در ادامه مطلب مشاهده خواهید کرد، میتوانید با...

  • طرز تهیه میلک شیک سیب و موز

    برای داشتن این میلک شیک بهشتی چند تا نکته را رعایت کنید شیر را حتما داخل فریزر بگذارید، موزی که استفاده می‌کنید حتما یخ زده باشد اگر به...

  • طرز تهیه کیک کدو حلوایی مغزدار

    مواد لازم برای کیک کدو حلوایی مغزدار: * آرد ۳۰۰ گرم (۱۵۰ گرم آرد سفید + ۱۵۰ گرم آرد ذرت) * پودر شکر ۲۰۰ گرم پودر دارچین یک قاشق سوپخوری بکینگ...

  • طرز تهیه تنقلات خانگی خوشمزه و پرطرفدار

    تهیه تنقلات خانگی بسیار ساده است و در کمترین زمان ممکن آماده می‌شود. این تنقلات که در دورهمی‌ها و همچنین به عنوان میان وعده مورد...

  • دستور تهیه “سس گوجه فرنگی” خانگی در ۵ دقیقه

    موادی که برای درست کردن سس گوجه فرنگی نیاز خواهیم داشت: رب گوجه فرنگی ۳ ق. غ. کره ۱۰۰ گرم آب لیمو ترش تازه ۱/۲ پیمانه آب ۱ پیمانه آرد...

  • “تیرامیسوی لیوانی” را با این طرز تهیه خوشمزه درست کنید!

    مواد لازم برای تهیه ترامیسو را به این ترتیب آماده کنید: لیدی فینگر ۱۰ عدد پنیر خامه‌ای ۱۱۵ گرم خامه ترش نصف فنجان شکر ۳ ق. غ. قهوه دم...

  • تکنیک‌های سرآشپز‌های ماهر

    کافی است دو واژه پخت و پز و علم را در یک جمله، کنار یکدیگر ببینیم تا عبارت «آشپزی مولکولی» به ذهن علم دوستان خطور کند. سرآشپزهای ماهر با استفاده از...

  • مدل‌های کیک هندوانه‌ای شب یلدا

    شب یلدا فقط دور هم نشینی و خوش و بش کردن نیست، این سنت دیرینه رسم‌های خاصی دارد و ایرانی‌ها در شب یلدا خوراکی و غذا‌های خاصی تدارک میبینند...

  • طرز تهیه کیک پرتقالی

    مواد لازم برای تهیه کیک پرتقالی: آب پرتقال: صد گرم آرد: ۲۵۰ گرم وانیل: یک چهارم قاشق چای خوری پوست پرتقال رنده شده: یک قاشق غذاخوری بیکینگ...

  • طرز تهیه سالاد پنیر قالبی

    پنیر پارمزان که به آن پارمسان هم گفته می‌شود، نوعی پنیر ایتالیایی است که تهیه آن بسیار زمان بر است و چیزی حدود هشت ماه طول می‌کشد. گاهی...

  • خوراکی های یلدایی؛ با این ایده ها یلدا را جشن بگیرید

    برترین ها – مهسا خالقی: اگر از اون دسته آدم ها هستيد که خيلي دلتون ميخواد براي يه شب يلداي به ياد موندني تدارک ببينيد اما متاسفانه هیچ ایده ای...

  • تکنیک‌های چیدمان میز غذاخوری

    اصول چیدمان میز غذاخوری (قسمت۱) میزبان یک مهمانی بزرگ و خاص هستید و یا قصد تدارک عروسی را دارید؟ چیدمان میز غذا چقدراهمیت دارد؟ آیا از...

  • طرح‌های هنرمندانه‌ی کیک‌های ژله‌ای(1)

    «سای بون»، در اواخر سال 2017 به بیماری سرطان سینه مبتلا شد و تصمیم گرفت در روزهایی که حال جسمی او، یاری می‌کند، به کارهایی که علاقه دارد،...

داغ ترین اخبار

  • طرز تهیه تنقلات خانگی خوشمزه و پرطرفدار

    تهیه تنقلات خانگی بسیار ساده است و در کمترین زمان ممکن آماده می‌شود. این تنقلات که در دورهمی‌ها و همچنین به عنوان میان وعده مورد...

  • طرز تهیه کیک کدو حلوایی مغزدار

    مواد لازم برای کیک کدو حلوایی مغزدار: * آرد ۳۰۰ گرم (۱۵۰ گرم آرد سفید + ۱۵۰ گرم آرد ذرت) * پودر شکر ۲۰۰ گرم پودر دارچین یک قاشق سوپخوری بکینگ...

  • طرز تهیه روغن حیوانی

    روغن حیوانی یکی از فراورده‌های حاصل از شیر گاو یا گوسفند است و از کره به دست آمده از دوغ درست می‌شود. برای تهیه روغن حیوانی زرد و خوش...

  • مدل‌های کیک هندوانه‌ای شب یلدا

    شب یلدا فقط دور هم نشینی و خوش و بش کردن نیست، این سنت دیرینه رسم‌های خاصی دارد و ایرانی‌ها در شب یلدا خوراکی و غذا‌های خاصی تدارک میبینند...

  • دستور تهیه “سس گوجه فرنگی” خانگی در ۵ دقیقه

    موادی که برای درست کردن سس گوجه فرنگی نیاز خواهیم داشت: رب گوجه فرنگی ۳ ق. غ. کره ۱۰۰ گرم آب لیمو ترش تازه ۱/۲ پیمانه آب ۱ پیمانه آرد...

  • طرز تهیه شیرینی مخصوص کریسمس و جشن سال نو میلادی (3)

    طرز تهیه شیرینی مخصوص کریسمس دو مدل از بهترین شیرینی هاي‌ مخصوص کریسمس را برای شما در این جا قرار دادیم. در کریسمس با شیرینی خانگی خود جشن سال...

  • آموزش و طرز تهیه دونات مغزدار ایتالیایی

    در این مطلب تاپ ناز طرز تهیه دونات مغزدار ایتالیایی خوشمزه را به شما آموزش می دهیم که می توانید در وعده عصرانه به همراه چای میل کنید و از طعمش...

  • طرز تهیه سالاد پرتقال و انار

    وب‌سایت گنج: اگر این روزها سری به انواع رستوران های لوکس بزنید می بینید که گاها تنوع و قیمت سالاد از غذای اصلی بیشتر است. در تهیه سالاد تنوع زیادی...

  • تهیه ترشی زمستانیِ انار و لبو

    ماهنامه سرآشپز - سارا خسرویان: از میوه های فصل زمستان استفاده کنید با آنها نوعی ترشی درست کنید که یک هفته ای هم آماده می شود. درر این مطلب طرز...

  • تکنیک‌های سرآشپز‌های ماهر

    کافی است دو واژه پخت و پز و علم را در یک جمله، کنار یکدیگر ببینیم تا عبارت «آشپزی مولکولی» به ذهن علم دوستان خطور کند. سرآشپزهای ماهر با استفاده از...